
Інтернет і ЗМІ вже не перший рік рясніють заголовками про шкоду нітратів і заборону на вживання безліч продуктів що їх містять. Чи насправді все так страшно і як піклуватися про своє здоров'я без обмежень? У цій статті ми спробуємо детально описати все, що цікавило вас про нітрати!
Почнемо з визначення: нітрати - це солі та ефіри азотної кислоти, амонію і деяких металів (селітри), які використовуються в техніці, медицині і в якості мінеральних добрив в сільському господарстві. У невеликих кількостях нітрати присутні в усьому живому, без них рослини не можуть вирости і дати добрі плоди. Навіть у разі вирощування продуктів без застосування азотних добрив, в них все одно будуть присутні нітрати! Це залежить від безлічі факторів вирощування: особливостей сорту, вологості, температури, інтенсивності освітлення.
Тому нітрати не можна вважати злісними ворогами, слід розуміти, що проблема полягає не в самому їх існування, а в кількості і концентрації. Тим більше, шкоди завдають не власне нітрати, а їх похідні - нітрити і нітрозаміни. Вони утворюються у кислому шлунковому середовищі під дією ферментів організму. Вступаючи в реакцію з гемоглобіном, нітрити перетворюють його в метгемоглобін, який вже не може доставляти кисень клітинам нашого тіла. Настає кисневе голодування.
! Для дорослої людини гранично допустима норма нітратів - 5 мг на 1 кг маси тіла людини, тобто 0,25 г на людину вагою в 60 кг. Для дитини допустима норма становить не більше 50 мг.
! Найбільш сприйнятливі до нітратів діти у віці до року, так як у них ще не розвинені механізми виведення нітратів. Годуючим матерям необхідно ретельно стежити за якістю свого харчування.
Щоб краще розуміти, де шукати нітрати, потрібно знати, що в продуктах вони розташовуються не рівномірно. Найбільша їх кількість зазвичай сконцентровано:
- У стеблах і коренях;
- У шкірці і прямо під кіркою;
- В серцевині;
- В качанах і жилах листів.
Так само не варто вживати надто ранні перші овочі і фрукти, зміст в них нітратів в рази більше, ніж в пізніх, а кавуни і дині з оптимальним вмістом нітратів з'являються на прилавках на початку серпня!
! Позначки на виробах Е250-Е255 свідчать про наявність в них нітратів.
Якої шкоди організму можуть заподіяти похідні нітратів?
- Виникнення злоякісних захворювань шлунково-кишкового тракту; створюються умови для переходу нітратів в нітрозоаміни під впливом мікроорганізмів.
- Розвиток виразкового коліту і хвороби Крона.
- Порушення водно-електролітного обміну організму, що призводить до гіпертонічної хвороби, захворювань нирок, серцевої недостатності.
- Порушення згортання крові.
- Виникненням запальних процесів в паренхіматозних органах;
- Ураження підшлункової та щитовидної залоз, що призводить до розвитку цукрового діабету.
- Розвиток анемії.
Як захистити себе від нітратів?
Головний спосіб захисту від нітратів - це контроль за їх вживанням за допомогою нітратомірів. Тільки так ви зможете зрозуміти їх приблизну кількість в продукті.
Визначити "на око" вміст нітратів в продуктах практично неможливо, але при купівлі варто звернути увагу на занадто великий розмір, наявність білих прожилок в м'якоті, надмірно насичений колір і ідеальну форму - все це може бути ознакою великого вмісту нітратів. Так само існують деякі правила, які допоможуть мінімізувати споживання нітратів:
- У кислих на смак плодах найменший вміст нітратів, так як вітамін С руйнує їх.
- У солоному і консервованому вигляді частина шкідливих речовин переходить в розчин, який не рекомендується пити.
- Знизити кількість шкідливих речовин допомагає їх замочування в холодній воді на кілька годин.
- При термічній обробці овочів велика частина нітратів руйнується.
Сподіваємося цією статтею ми допомогли вам скласти повне уявлення про нітрати!
Бажаємо вам тільки якісних і корисних продуктів!
06.07.2020