
Проходячи через грунт і каміння, вода вимиває деяку кількість мінералів. Кальцій і магній, розчинені у воді, є двома найбільш поширеними мінералами, які і роблять воду жорсткою. Чим більше вміст кальцію і магнію, тим рівень жорсткості води вище.
Більшість жителів України змушені користуватися жорсткою водою, що викликає багато проблем.
Мінуси жорсткої води:
- Утворення накипу на тенах пральних машин, бойлерів та іншої водонагрівальної техніки
- Нарости в трубопроводі
- Білі розводи на душовій кабіні і скляному посуді
- Велика витрата прального порошку і побутової хімії
- Бляклого кольору білизна після прання
- Зростання витрат на електроенергію
- Сухість шкіри і жорстке волосся
- Вплив на утворення каменів у нирках
Не варто плутати жорсткість з мінералізацією, в останньому випадку в воді буває розчинено безліч інших солей, які часом зовсім не містять кальцій і магній. Так, розчинивши у воді ту ж кухонну сіль, ми збільшимо її мінералізацію, але при цьому жорсткість залишиться на колишньому рівні.
Існує взаємозв'язок між жорсткістю води і рівнем pH. Жорстка вода, насичена мінеральними речовинами, як правило, лужна, а м'яка вода - кисла. Розчинені мінеральні речовини діють як буфер, перешкоджають окисленню, тому в жорсткій воді показник pH врівноважується і не опускається нижче 7.0
З м'якою водою все йде трохи інакше. У побуті вона може використовуватися в необмеженій кількості. А ось при вживанні всередину важливо знати міру. Пов'язано це з тим, що організм людини без мінеральних речовин не здатен функціонувати нормально.
Мінуси м'якої води:
- Утворення карієсу
- Сприяє розвитку корозії
- Загострення гастриту
- Гіпертонія
- Вимивання кальцію
Щоб уникнути проблем з технікою і здоров'ям, рекомендується пити воду середньої жорсткості (6-120 мг / л).
Якість води по областях України:
15.05.2020