Жорсткість води - навіщо нам це знати?



Проходячи через грунт і каміння, вода вимиває деяку кількість мінералів. Кальцій і магній, розчинені у воді, є двома найбільш поширеними мінералами, які і роблять воду жорсткою. Чим більше вміст кальцію і магнію, тим рівень жорсткості води вище.

Більшість жителів України змушені користуватися жорсткою водою, що викликає багато проблем.


Мінуси жорсткої води:

  • Утворення накипу на тенах пральних машин, бойлерів та іншої водонагрівальної техніки
  • Нарости в трубопроводі
  • Білі розводи на душовій кабіні і скляному посуді
  • Велика витрата прального порошку і побутової хімії
  • Бляклого кольору білизна після прання
  • Зростання витрат на електроенергію
  • Сухість шкіри і жорстке волосся
  • Вплив на утворення каменів у нирках

Не варто плутати жорсткість з мінералізацією, в останньому випадку в воді буває розчинено безліч інших солей, які часом зовсім не містять кальцій і магній. Так, розчинивши у воді ту ж кухонну сіль, ми збільшимо її мінералізацію, але при цьому жорсткість залишиться на колишньому рівні.

Існує взаємозв'язок між жорсткістю води і рівнем pH. Жорстка вода, насичена мінеральними речовинами, як правило, лужна, а м'яка вода - кисла. Розчинені мінеральні речовини діють як буфер, перешкоджають окисленню, тому в жорсткій воді показник pH врівноважується і не опускається нижче 7.0

З м'якою водою все йде трохи інакше. У побуті вона може використовуватися в необмеженій кількості. А ось при вживанні всередину важливо знати міру. Пов'язано це з тим, що організм людини без мінеральних речовин не здатен функціонувати нормально.

Мінуси м'якої води:

  • Утворення карієсу
  • Сприяє розвитку корозії
  • Загострення гастриту
  • Гіпертонія
  • Вимивання кальцію

Щоб уникнути проблем з технікою і здоров'ям, рекомендується пити воду середньої жорсткості (6-120 мг / л).

Якість води по областях України:



15.05.2020

Коментарі 0